Докато в Македония тече системна дебългаризация, докато продължава този възродителен процес,

...
Докато в Македония тече системна дебългаризация, докато продължава този възродителен процес,
Коментари Харесай

Радев: Докато в Македония тече дебългаризация, няма как да започнем преговори за влизането им в ЕС |

Докато в Македония тече систематична дебългаризация, докато продължава този възродителен развой, до момента в който сънародниците ни са потискани като съществени права и не се интегрират пълноценно в Македония, ние няма по какъв начин да кажем " да " на началото на договарянията за влизането й в Европейския съюз. 

Това съобщи президентът Румен Радев след тристранна среща в Бърдо с френския президент Мануел Макрон, немския канцлер Ангела Меркел и македонския министър председател Зоран Заев. Четиримата са се срещнали, с цел да търсят метод за превъзмогване на трудностите в присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз. 

" Нашите европейски сътрудници от ден на ден схващат същността на казуса. Това е систематичната дебългаризация. Дългодишното и редовно заличаване на културно българско завещание. Срещата ни се случва на фона на голям брой сигнали за напън върху български жители в Македония по време на преброяването ", сподели Румен Радев. 

Той разяснява и случая с, казвайки, че това е " доказателство, че не се преследват единствено живи, само че и мъртви българи ". 

Румен Радев счита, че македонските българи би трябвало да да бъдат съответно отразени в процеса на броене и заяви, че в българските регистри има вписани над 120 000 български жители, живеещи в югозападната ни съседка.

" Както бе приета историческата истина в връзките с Гърция, по този начин следва да е приета и историческата истина на връзките с България. Получаването на нашето единодушие за начало на договарянията следва да получи ефикасни гаранции от Европейски Съюз ", безапелационен е българският държавен глава. 

Според Румен Радев в този момент е времето за исторически взаимни отстъпки и помиряване. Той съобщи, че очаква смели решения от македонския президент Стево Пендаровски и от премиера Зоран Заев. 

" Искаме смяна в Конституцията на Македония за еманципация на българските жители там, интересуват ни техните права. Искаме самопризнание на историческата истина ", сподели още той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР